Празник със сълзи на очи

 

Мира Дочева – Областен координатор на Отечествения съюз Стара Загора

1 2305179 май 2017! 72 години от Победата над фашизма и обявяване края на най-кървавата война в историята на човечеството – Втората световна.

Отечественият съюз – Стара Загора, съвместно с БАС, БСП и дружеството на руските граждани Стара Загора, както и Съюза на ветераните от войните, организираха и взеха участие в поднасяне на цветя и венци – знак на преклонение пред подвига и паметта на падналите за свобода войни. Стотици старозагорци със цветя, знамена, закичени с георгиевски лентички и носещи портретите на свои близки, участници в партизанското движение и края на войната, се събраха пред Паметника на Съветския войн за да отдадат своята почит и признателност пред тези, чиито кости са съхранени на това свято място.

Звучи неповторимата песен – „Ставай, страна огромная”.

Председателят на БАС – Стара Загора – г-н Трифон Митев изнесе емоционално слово. Народният представител – Драгомир Стойнев преветства старозагорци.

Председателят на руското дружество – Марина Владимирова – Председател на Руски клуб и приятели.

Скъп гост на старозагорци бе Фатима Губиева – внучка на сержант Хаджумар Кайтмазов, чийто кости са съхранени в костницата.

Запис на оръдейни гърмежи и едноминутно мълчание….

Младежи с транспарант в ръце „Безмъртният полк” тръгва към центъра на града. Със знамена и портрети, поема дългата колона на старозагорци.

Бавно и тържествено, притиснали снимките до гърдите си на своите близки, като река заляха алеята на бул. „М.М.Кусев”.

Последна спирка на „Безсмъртния полк” е залата в комплекс ”Верея”. Скъпи гости са проф.Искра Баева – историк, и г-н С.Симеонов – Председател на Нац.съвет на Отечествения съюз. Председателят на Отечествения съюз в Стара Загора – Илка Петкова, с емоциално слови напомни на присъстващите в залата значението на тази историческа дата. Проф.Баева завладя публиката с изнесените исторически факти и напомни, че който не се учи от историята е осъден да я повтори.

Председателят на Националния съвет на Отечествения съюз с всеизвестната си ораторска дарба, прикова вниманието с ярки и вдъхновени думи, които повдигнаха духа на старозагорци.

Срещата приключи с Концерт на известната руска певица – Елена Маленких.

Денят на Победата остави дълбоки следи и насълзени очи у старозагорци. Той бе празник за душите и сърцата на тези, КОИТО НЕ ИСКАТ И НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ.

***

Елена Маленких: длъжни сме да не забравяме

Певицата от Екатеринбург Елена Маленких пред „Старозагорски новини“:

- Елена, как се чувствате тук, в Стара Загора, като част от празника за Деня на победата?

– Много се радвам, че имам възможността да бъда тук и да поздравя вашите ветерани, жителите на вашия град с прекрасния празник на Победата. Длъжни сме да не забравяме онова, което направиха нашите деди и прадеди за целия свят. Длъжни сме да го помним. И за тези участници във войната, които са още живи, сме длъжни да им подарим празник. Преди една година пак бях в Стара Загора. Имахме концерт с Иля Баланчук. Познавам вашия град благодарение на моята приятелка Елена Ангелова и съм й много благодарна, че пак ме покани.

- Включвате се в шествието на „Безсмъртният полк“ и носихте портрета на Вашия дядо. Кой е той?

– Моят дядо е гвардейският лейтенант Григорий Филипович Маленких. Той служи през цялата война. Върна се жив у дома. Изгледа трима сина и беше много добър човек. За съжаление, вече не е между живите. Но аз го помня и много го обичам.

- Какво са за Вас песните, които изпълнявате?

– Песните от военните години – „Темная ночь“, „Катюша“, „Журавли“, са песни за сърцето, не само за възпоменание на жертвите от войната. Те са вечни. И вълнуват, защото са искрени. Много пъти съм ги изпълнявала и съм виждала сълзите в очите на хората, които ме слушат.

на снимката депутатът Георги Гьоков с Елена Маленких,www.bsp-obls-starazagora.org.

 

4 230517

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 230517

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 230517