Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите стана на 101 години

 

Ofmedia. bg

101 8 300316Днес при тържествена обстановка в ЦВК Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отбеляза 101 години от своето създаване. В приветствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев той бе определен като пример за морал, вярност, преданост и любов към Родината. Съюзът е с високо обществено признание и разчитаме на добра съвместна работа, както досега, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Николай Ненчев. От името на Отечествения съюз приветствие поднесе неговият заместник-председател Васил Точков.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени военноинвалиди и военнопострадали. Отличията връчи заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Награден знак „За военна доблест” – трета степен, получи младши сержант от запаса Венцислав Кюковски от Бяла Слатина. С бинокъл бе наградена Стойка Георгиева от Балчик, със сувенирен нож за автомат „Калашников” – Григор Григоров от София и редник от запаса Симо Чилингиров, а с грамоти – Димитър Павлов от Плевен, Васил Тюкенов от Велинград, Стефка Тончолакова от Хасково, Иванка Манова от Костенец, Иванка Памукчиева от Троян, Ненка Желязкова от Хасково и Велка Иванова от Сливен.

Със заповед на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов с бинокъл бяха наградени капитан II ранг от запаса Минчо Желязов от Варна и редник от запаса Петър Иванов от Перник. Отличията връчи бригаден генерал Емил Шошев, директор на дирекция „КИС” в Щаба на отбраната. Той поздрави военноинвалидите и военнопострадалите от името на висшето военно ръководство и лично от началника на отбраната.

Председателят младши лейтенант от запаса Петър Велчев проследи героичната 101-годишна история на съюза и заяви готовност да продължава активната военно-патриотична и социална дейност. До 2-3 месеца, посочи той, ще предложим промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, които са изключително належащи, с оглед на състоянието на нашите членове.

Поздравителни адреси бяха изпратили още заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, министърът на здравеопазването Петър Москов, председателят на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, народните представители Георги Гьоков и Емил Райнов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, началникът на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, началникът на ЦВО полковник Георги Петков, председателят на НС на БСП Михаил Миков, Национална асоциация „Сигурност”, Съюзът на ветераните от войните, БАС, СОР „Атлантик”, Общинските съвети в Сандански, Троян, Бяла Слатина и Велико Търново. Председателят на Общинския съвет в Стара Загора бе изпратил почетен плакет. Това стана повод г-н Велчев да призове кметовете и общинските ръководства за по-тясно сътрудничество с дружествата на съюза по места.

В знак на благодарност за активната работа в интерес на съюза Петър Велчев награди дружествата в Сливен, Плевен и Балчик, военноинвалидите Григор Григоров, Петър Иванов и Никола Станчев, заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, бригаден генерал Емил Шошев, и.д. директор на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, държавните служители от дирекцията полковник от запаса Диян Валянов и капитан от запаса Марин Маринов, президента на СИОР подполковник от запаса Димитър Попов, капитан далечно плаване Атанас Илев, генералите от запаса и резерва Стоян Топалов, Кирил Цветков, Георги Кендеров, Стоимен Стоименов, Стефан Ангелов и др.

Своите поздравления от трибуната отправиха председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателят на Отечествения съюз Васил Точков и ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев.

Тържеството завърши с поздравителен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили при Националната гвардейска част.