Почетоха паметта на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов

 

Ofmedia.bg

graniza 150416Община Любимец, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр. Свиленград, организира възпоменателна церемония по повод 64-та годишнина от загиналите в престрелка на държавната граница граничари Георги Стоименов, Стоил Косовски и Асен Илиев. Събитието се проведе на 2 април в центъра на с. Вълче поле, съобщават от Общината. Поводът бе уважен от офицери и сержанти от резерва, водени от генерал-майор от запаса Стефан Ангелов. Участваха още заместник-областният управител на Хасково г-н Валентин Ангелов, Иво Антонов – и.д. директор на Дирекция «Социална политика» към Министерството на отбраната, настоящи и бивши служители на Гранична полиция, интернет-форума „Граничарите на България“, кметът на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова, и граждани.

По покана на организаторите на церемонията присъства и генерал-майор от запаса Нонка Матова - световен шампион по спортна стрелба и председател на Тракийското дружество в гр. Пловдив. Друг специален гост бе подполковник от запаса Георги Нанков – първият началник на заставата в с. Вълче поле след разстрела на момчетата.

Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието. В него той отправи благодарност към работата на сега действащия състав на Гранична полиция.

След официалната церемония всички паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха паметта на младите момчета. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на селото и отдаде заслужена почит.