Чествахме Априлската епопея

 

Ofmedia.bg

1 030516В цялата страна тези дни с различни прояви бе тържествено отбелязана 140-годишнина от Априлското въстание.

Клисура

С тържествена проверка-заря на 30 април в Клисура отбелязаха 140-та годишнина от Априлското въстание. Във възрожденското градче министърът на отбраната Николай Ненчев прие почетния строй на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Груди Ангелов.

140 години дните в края на април са изпълнени с особено чувство - на преклонение, синовна признателност и скръб заради стотиците скъпи жертви, които даде Клисура и хилядите, които даде България в Априлската епопея. Това каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от БТА. От 20 до 26 април, когато Клисура е свободна, клисурци бяха наясно, че тази свобода е за кратко, а те ще загинат, но бяха готови и се жертваха, добави кметът на Карлово. Днес, 140 години по-късно, трябва да се връщаме, да помним жертвите и да разказваме за тях на нашите деца, допълни той.

Тук сме с чувството на дълбока признателност и почит към героите, на които България дължи възкресението си. Към тези, които платиха с живота си една свята цел - свободата на Отечеството, посочи министър Ненчев. Тяхната храброст и готовност за саможертва няма да бъдат никога забравени, заяви той. И продължи: "Клисура плати най-високата цена. Черешовите топчета на Зли дол не спасиха града, но станаха част от най-ярките страници на нашата история и промениха съдбата на нашата Родина".

Днес България, Европейският съюз и Европа преживяват кризи, добави министърът и уточни, че те са изправени пред трудни решения и важни избори, но изрази увереност че ще успеем да минем през всички предизвикателства, следвайки завета на априлци. Според него сега е време техните изяви да бъдат отстоявани докрай, защото, по думите му "героите могат да бъдат само следвани”.

Честването завърши с празнични илюминации. Да почетат паметта на априлци в Клисура бяха още народни представители, висши военни, кметове на съседни общини и населени места. В знак на почит бяха поднесени венци пред паметника на априлци.

Панагюрище

Стотици жители и гости на Панагюрище се събраха на 1 май на историческия площад „20-ти април“, за да присъстват на националния митинг-заря, по случай честванията на 140 годишнината от избухването на Априлското въстание, съобщава pia-news.com. (Тържествената проверка - заря бе проведена с участието на военнослужещи от Четвърти артилерийски полк в Асеновград и на ученици от СУБ „В. Левски“ с командир подполковник от запаса Михаил Неделев. )

Официален гост на тържествата в Панагюрище бе председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. На честванията присъстваха още народни представители, висши военни, кметове и общественици.

В традиционното си слово кметът на Община Панагюрище Никола Белишки каза: „Клетвените думи и тежките послания, които ги имаше и в Кървавото писмо, и на знамето на Райна Княгиня, тези думи кънтели на Оборище и увековечени в Записките на Захари Стоянов, те никога няма да позволят на народната памет тази епопея да бъде превърната в мит.“и допълни „Тези, които наричат Април 1876 година „мит“, натрапват ни, че “турското робство” е “литературен термин”, че “присъствие”, “съвместно съжителство” – това са научни термини. Кой ще ги помни тях след 10 или 20 години?“

”Удобните” народът ги наказва със забрава, но имената на Райна Княгиня, на Георги Бенковски, на Павел Бобеков, на поп Грую Бански, на хилядите загинали за Отечеството и за Вярата – те никога няма да бъдат забравени. Те са ярко и перманентно записани в българската памет.“каза още панагюрският кмет.

В своето слово г-жа Цачева обясни, че историята помни имената на Бенковски и Райна Княгиня, на Копривщица, на Панагюрище, помни героизма и трагичния край на априлци, които през паметния април 1876 година се бориха за чиста и свята република, за свобода, равенство и братство, за да може днес, 140 години по-късно България да е свободна, независима и демократична държава.

След словото на г-жа Цечева започна същинската заря-проверка. Бяха прочетени имената на героите от Априлското въстание и бе поднесен Гирлянд на славата пред Вечния огън. Паметта на загиналите в Априлското въстание, бе почетена с едноминутно мълчание, под звуците на траурния марш. Последва химнът на Република България. Прекрасната заря в небето над площад „20-ти април“ бе кулминацията на тържественото отбелязване на 140 годишнината от избухването на Априлското въстание в Панагюрище.

Копривщица

С тържествена проверка-заря, в която участваха военнослужщи от 61-ва механизирана бригада на 2 май в Копривщица бе отелязана 140-годишнина от славното Априлско въстание. В честването се включиха президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, пловдивският митрополит Николай, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, офицери, сeржанти и войници, депутати, представители на централната и местната власт, ръководители на военно-патриотични организации и др.

Тържествата започнаха ще преди обяд. Гостите посрещаше кметът на Копривщица и заместник-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва старшина от запаса Генчо Герданов. Над 130 самодейци от НД “Традиция” се включиха в мащабното и интересно пресъздаване на събитията от Априлското въстание в Копривщица, съобщава БГНЕС.

Мъже, жени, деца и старци с автентични български носии, униформи, оръжия и символи, пресъздадоха моменти от въстанието, което е потушено с кървава борба преди 140 години. Въпреки трагичния си край - над 30 000 избити, десетки селища и градове разорени – то е една от малкото, които постигат целта си – освобождението на България от османско иго.

Жителите и гостите на град Копривщица видяха пресъздаването на сбора на възрожденците от Тодор Каблешков, полагането на клетва и разпределението на работата на всеки от организаторите на въстанието. Въстаници и заптиета препускаха по калдъръмените пътища на възрожденския град, яхнали коне. Във възстановката разбира се бе почетен и първият изстрел, който дава началото на въстанието и става символ на възрожденския град.

Не бе пропуснат и топовният гръм на черешовото топче. Хората можеха да видят бойното знаме с надпис “Свобода или смърт”, което учителката Евлампия Великова носи. Пресъздадените събития продължиха с опита на заптиетата да потушат въстанието, пристигането от Пловдив на Неджеб ага, както и с прочутото "кърваво писмо" на Георги Бенковски. След началото на въстанието в града Бенковски пише това писмо на панагюрци, с което им съобщава, че то е започнало, и го подписва с кръв от убития на моста мюндюрин.

В празничното си слово президентът Росен Плевнелиев посочи: „Незабравим е приносът на Копривщица за израстването на народа ни през вековете. Израстване политическо, духовно и интелектуално. Славният български град се превърна в люлка на цяла плеяда революционери и интелектуалци, общественици и държавници. Неслучайно преди 140 години точно тук пламна първата искра на героичния бунт. В Копривщица е родното огнище и на легендарния Георги Бенковски, водачът на Хвърковатата чета, която, носена от устрема на вярата, разнесе пожара на въстанието из бунтовната и свещена българска земя.“

2 030516

3 030516