Професор Йордан Величков: Не случихме на лидери

 

Ofmedia.bg

2 140616Защо след 1912 г. от първа политическа и военна сила на Балканите стигнахме до държава със затихващи функции? На този въпрос се е постарал да отговори полковник от запаса проф. Йордан Величков. Книгата му „Векът на престъпните безумия (1912-2012 г.) Равносметка на едно провалено столетие” бе представена в Централата на СОСЗР по иницатива на Асоциацията на военните разузнавачи с председател полковник от запаса Чавдар Борачев.

През последните 100 години, категоричен е авторът, България е сред тези държави, чийто лидери провеждат слаба, бездарна и в крайна сметка антинационална политика на международната сцена. България, подчертава той, е единствената държава на Балканите и в Европа, която няма национална доктрина с ясна взия за развитие, добре очертани цели и приоритети.

Авторът дава и своеобразна препоръка какви следва да бъдат държавниците ни, което звучи много актуално в навечеирието на изборите за президент и вицепрезидент у нас. Те трябва да бъдат, пише той, високо образовани, изключително добре професионално подготвени и безусловно и всеотдайно предани на националната кауза.