Информационно съобщение

 

1 270417С тържествена среща в топла приятелска атмосфера Посолството на Руската Федерация и Координационният съвет „България-Русия“ поставиха началото на юбилейните чествания на 140-годишнината от Освобождението на България с представянето на книгата на Л.Чичагов – „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“. В събитието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, Посланикът на Руската Федерация Н.пр. Анатолий А.Макаров, посланици, ръководители и представители на обществени и политически организации, общественици. Във встъпителните думи Станка Шопова – Председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ подчерта, че датата 24 април 1877г. остава завинаги паметна за нас българите, за България. Това е денят, когато преди 140 години руският император Александър ІІ оповестява Манифеста за обявяване на Руско-турската освободителна война /1877 – 1878г./, която остава в българската история и за българите като Освободителна и началото на възстановяването на българската държава.

       Негово превъходителство посланик Анатолий А.Макаров припомни, че Руско-турската война (1877-1878г.) има всенародна подкрепа в Русия и че тя се превръща в опорна ценност на славянските народи, на Русия и България, обединени от общия генетичен код и общата вяра. Той представи автора Л. Чичагов и съдържанието на книгата, която отразява шестмесечния престой на император Александър ІІ по време на Руско-турската война на българска земя и неговата съпричастност и дейност в главната квартира на руските войски, както и приноса на най-висшето военно командване в хода на военните действия. С особен интерес се прие и анализа на нашата съвременност, в която Русия остава една от ключовите сили в света, способна да противостои на международни предизвикателства и да оказва помощ на братски народи.

      Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че Руско-турската освободителна война е изключително популярна в руското общество, като война за освобождението на братята славяни и за възстановяването на справедливостта. Войната започва година след Априлското въстание и след думите на Георги Бенковски: „В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, от която той никога не ще оздравее. А Русия – нека тя заповяда!“ С думи на благодарност към освободителите и утвърждаване на историческата истина за българското освобождение, говори и заместник- председятелят на Народното събрание Явор Нотев.

       С огромен интерес и аплодисменти се посрещна словото на проф.д-р Андрей Пантев. С много факти и обилна историческа информация, ученият изясни уникалния характер на Руско-турската освободителна война, благородството на целите, славянският и православният дух на стратегията на руската държава, на всеки воин, офицер и генерал; война различна от тези, които се водят в тази епоха. Проф. Пантев се спря и на съвременния контекст на героичните събития и призова да бъдем благодарни и с признателност да не забравяме освободителката Русия, като во веки свеждаме чела пред подвига и всеотдайността за нашата свобода.

     След тържествената среща, участниците поднесоха венци и цветя пред паметника на Цар Освободител, сред които: г-жа Илияна Йотова - Вицепрезидент на Република България, г-н Явор Нотев – Заместник-председател на 44-то Народно събрание, от Парламентарна група Обединени патриоти, от г-н Стефан Янев – Министър на отбраната, от генерал-лейтенант Андрей Боцев – Началник на отбраната, от Н.Пр. Анатолий Макаров - Извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България и десетки други дипломатически мисии, от ГС на БСП София, от ветеранските организации, от творческите съюзи, от Представителството на Россотрудничество в България, от Координационен съвет на руските съотечественици и много други.

2 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 270417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 270417

 

 

Отечественият съюз провежда своето общо събрание

 

simeonov

     Общото събрание на Отечествения съюз ще изслуша днес отчета за дейността на Националния съвет и на неговия председател Симеон Симеонов за 2014 г. Акцентът е върху анализа на обществено-политическата обстановка и задачите на сдружението, както и върху приемането на решения за участие в местните избори на 25 октомври т.г.

     На вниманието на делегатите заместник-председателят на Националния съвет Васил Точков ще предложи за утвърждаване програмата за организационното, финансовото и медийното осигуряване дейността на съюза, включително и за международното сътрудничество.

     Предварително обявеният дневен ред предвижда отчет на Контролния съвет и на изпълнението на бюджета за 2014 г., приемане на бюджета за тази година и промени в състава на Националния съвет.