Отечественият съюз подкрепя Референдума за забрана

на джендър идеологията в училищата и детските градини

 

1 04072023Подкрепа за подписката с искане за провеждане на Национален референдум срещу джендър идеологията в българската образователна система изразиха от Отечествения съюз.


Председателят на съюза адв. Васил Точков, който е член на Инициативния комитет за провеждането на референдума, участва в събитията, популяризиращи допитването. Той призова българските граждани да окажат подкрепа с подписа си. Въпросът за референдума е:


„ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАБРАНА ЗА ОБУЧЕНИЕ, ВЪЗПИТАНИЕ И ПРОПАГАНДА, СВЪРЗАНИ С ПРОМЯНА НА ПОЛА И С КОНЦЕПЦИИ ЗАДРУГ ПОЛ, РАЗЛИЧЕН ОТ МЪЖКИ И ЖЕНСКИ, СРЕД ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТАСИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ?”


Подписи се събират до 26 юли 2023 година. Всички, желаещи да подкрепят провеждането на всенародното допитване, могат да се подпишат в централата на Отечествения съюз в София, бул. „Витоша“ №18.

А също така могат да изпратят и попълнени бланки на същия адрес.

Да защитим българските деца и българското семейството!

Сборникът „Срещи с историята“ предизвика интересна дискусия

Спирдон Спирдонов

1 07052021Нека да видим най-вече предизвикателствата пред днешния ден и как да запазим мира, призова в началото проф. Искра Баева. Обсъждането бе на новоизлезлия сборник „Срещи с историята“, съдържащ докладите и материалите от проведените под егидата на НС на Отечествения съюз през 2019 г. два авторитетни научни форума във Велико Търново и София, посветени на юбилейни годишнини – 75 години от 9 септември 1944 г. и 30 години от 10 ноември 1989 г.

В навечерието на 9 май – Деня на Победата, голяма част от изказванията бяха посветени на Втората световна война и участието на България и армията й в нея. Проф. Баева, която е ръководител на редакционния екип на книгата, постави още два въпроса за обсъждане: възможност за каква епоха създаде краят на Втората световна война, как светът, включително и България се възползваха от нея и вторият въпрос – защо и как се изчерпа държавният социализъм в Източна Европа.

Участниците във форума, който се проведе в Руския културно-информационен център, бяха приветствани от доц. д-р Софи Пинкас, заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България, доброволец във Втората световна война. Тя призова всички усилия да бъдат насочени към запазване на мира. Ние, като ветерани от войната, заяви доц. д-р Пинкас, продължаваме да носим своята отговорност българският народ да живее в мир и да се подобрява неговото благосъстоянието.

Темата за съхраняване на мира, особено в сегашната международна обстановка, продължи да бъде акцент в обсъждането. Това даде право на водещия Симеон Симеонов, председател на ОС, да обобщи, че срещата не само е обсъдила сборника, но е възобновила важна за днес и за бъдещето ни дискусия. Той благодари за активното участие на   Надежда Воробьева, аташе по протоколните въпроси в посолството на Руската федерация, Олга Широкова, директор на Руския културно-информационен център и Константин Пеев, координатор в Руския културно-информационен център.

В сборника са публикуване материали на 27 български професори, историци и общественици. В този колектив военно-патриотичните организации са представени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, заместник-председателя на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас, председателя на клуб „Военни моряци“ в СОСЗР контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председателя на Военноисторическата комисия полковник от запаса Станчо Станчев, полковник от запаса Юлий Георгиев от Национална асоциация „Сигурност“ и полковник от запаса Николай Цанов, заместник-председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.

Контраадмирал от запаса Странчевски приветства участниците от името на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Отношение по обсъжданите теми взеха още председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса полковник от запаса Горан Симеонов, композиторът Кирил Икономов от Национална асоциация „Сигурност“, главният секретар на БАС Евгений Белий, професорите Нако Стефанов и Минчо Минчев и други.