Ofmedia.bg
Не мога да търпя унизителното положение, в което са поставени жителите на „Младост”. Това заяви бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов при откриването на предизборната му кампания за кмет на столичния район. Събитието бе на 30 септември. На него бяха дошли стотици граждани, сред които професор Михаил Мирчев – кандидат за кмет на столицата, Калоян Паргов – водач на листата на „БСП- Лява България” за общински съветници в София, Милка Христова и Ирена Анастасова – кандидати за общински съветници, които живеят в района, народните представители Желю Бойчев и Георги Свиленски, председателят на Районната организация на СОСЗР полковник от запаса Илия Мандров и др.
Аз, продължи бригаден генерал Стефанов, не мога да търпя наслоената през годините враждебна градска среда за обикновените граждани на района и особено за младите майки – разбити тротоари, необозначена или изтрита маркировка на пешеходните пътеки, опасни, неподдържани и мръсни детски площадки, липса на елементарни табелки на улиците, на микрорайоните, на сградите на обществените и държавните институции – полиция, болници и др.

Не приемам незаинтересоваността и апатията, заяви генералът, обхванала районната администрация към проблемите на хората от жилищните комплектси, липсата на диалог с хората и на съдействие за преодоляване на трудностите в ежедневието. „Младост”, каза той, не е само пресечната точка на бул. „Александър Малинов” и ул. „Свето Преображение”, неговата територия обхваща и кв. „Горубляне”, кв. „Полигона”, покрайнините на „Младост – 2”, „Младост-3”, „Младост – 4” и други места с окаяна инфраструктура.

Не мога да бъда различен, посочи кандидатът за кмет на район „Младост”, към онеправданото положение на младите хора. „Никаква перспектива не се очертава пред тяхза справедливо разпределение на нуждаещите се от общински жилища, защото наличният фонд не е обявен. Няма надежда и за удовлетворяване на необходимостта на младите семейства за настаняване на техните деца в детските ясли и градини, поради итдавна изчерпания ил капацитет. Намаляват шансовете им за професионална реализация на територията на района, поради изключителната пасивност и нежелание от районната администрация да бъдат подкрепени.”

Една от големите тревоги на бригаден генерал Стефанов е породена от незавидното първо място на района по ръст на битова престъпност – кражби на коли, джебчийство, криминални престъпления и противообществени прояви. Тревожи го безправното положение, в което се намират пенсионерите, ветераните от въоръжените сили и бившите служители на МВР. 

Крайно време е, смята генералът, съдбата на гражданите на район „Младост” да се решава не на Московска или в Банкя, а от самите нас. Затова кампанията му стартира под мотото „В защита на най-висшата ценност – човекът, обикновеният гражданин!” Ще следвам един основен принцип, заяви той, „Добронамереност във всичко, което предприемам!”, като алтернатива на сегашното преднамерено нехуманно управление. 
„Младост” има своя шанс в предстоящите избори, прогнозира професор Михаил Мирчев, кандидат за кмет на Столична община от „БСП – лява България”. Има шанс, уточни той, ако се преборим заедно. Особено, продължи той, ако се вгледате в трите лица на битката, имайки предвид кандидатите за кмет на района генерал, подчертавайки военното звание, Стефан Стефанов и за общински съветници Милка Христова и Ирена Анастасова. Крайно време е, посочи г-н Мирчев, високо статусните хора, които все още ги има, но бяха изтикан и в периферията, обиждани и обезсърчавани, отново да се върнат отново да се върнат в средата на терена. Това, заяви той, са професорите, генералите, знаещите и можещите. Според него България в момента е завладяна не просто от посредственост, а от мизерното равнище на посредствеността. Това, каза той, е един от фундаменталните проблеми, който ерозира отвътре цялата ни държава, всичките властови институции, голяма част от т.нар. административен капацитет.

При новия закон за образованието, при пълната разруха в тази сфера, българските деца ще имат възможност да учат мотивирано, единствено, защото има такива директори, като Ирена Анастасова, смята кандидатът за кмет на Столична община. Що се отнася до другия кандидат за общински съветник Милка Христова, той каза, че е един изключително качествен човек, с изключително висока подготовка и неизтощима енергия. Така че има много оптимизъм, прогнозира професорът социолог Михаил Мирчев. Нашите противници от ГЕРБ, съобщи той, вече знаят, че в София не могат да спечелят още на първия тур и не могат да имат абсолютно мнозинство в Общинския съвет. 

Позволете ми да поздравя нашия генерал и да му пожелая успех, защото той е надеждата на „Младост”, каза Милко Христова, в началото на своето обръщение към присъстващите. Ние вярваме и ще работим за неговия успех, заяви тя, защото е решителен, инициативен, напорист и има борбеността на генерал. Зад него, продължи г-жа Христова, стоят почтени граждани на „Младост” – запасното войнство и членовете на БСП. 

Аз мисля, че Столична община и район „Младост” са сериозни длъжници на образованието в София, каза Ирена Анастасова. Могат да се хвърлят милиони за асфалтиране пред училищата, но влезте в училищните дворове, допълни тя. Нашата политика, заяви кандидатът за общински съветник, ще бъде ориентирана към хората, а „аз със сигурност ще дърпам към децата на хората”. 

Младост” има нужда от сигурност, от социална чувствителност и политика и грижи за младите хора, каза Калоян Паргов, водач на листата на „БСП – Лява България” за общински съветници в София. В тази кампания, посочи той, ще се занимаваме с проблемите и болките на хората, т.е. държим гражданинът да бъде на първо място. Така, смята той, ще можем да разбием монопола на ГЕРБ в София. Защото, продължи председателят на Градската организация на БСП, да осем години София се превърна в град на хаоса и се разви на две скорости. За осем години София е само на жълтите павета, но не и на нейните квартали. За това, заяви той, всички ние – кандидатът за кмет на Столична община професор Мирчев, кандидатите за общински съветници Милка Христова и Ирена Анастасова, кандидатът за кмет на район „Младост” генерал Стефан Стефанов, поемаме ангажимента да убедим хората в правотата на нашата кауза, че София може да бъде различна.