Печат
Категория: Светът
Посещения: 1943

„Анаконда-16” е прелюдия към срещата на върха на НАТО във Варшава

Според полското министерство на отбраната многонационалнато учение е проект, който има за цел да засили полската сигурност и по този начин сигурността на Източна Европа. Как реагира Русия?

 

Спирдон Спирдонов

4 223 120616Продължава „Анаконда-16”, което е най-голямото от 1989 г. насам учение на полската армия. Варшава уточнява, че в „Анаконда – 16” участват над 31 000 военнослужещи, като от тях повече от 12 000 са поляци, около 2 900 специализирани машини на сухопътните войски, над 100 самолета и хеликоптери и 12 кораба. То се провежда на полигоните, в тренировъчните центрове и авиобазите на Въоръжените сили на Република Полша. 

„Анаконда 16“ е двустепенно учение - на оперативно и на тактическо ниво, с реални действия на местността, за подготовка и интегриране на националната система за командване и управление и военните структури в съюзна, съвместна и многонационална среда. Целта е да се тренират съюзнически и коалиционни сили при планиране и провеждане на операции в отговор на предприетите мерки за сигурност. Според полското министерство на отбраната „Анаконда – 16” е проект, който има за цел да засили полската сигурност и по този начин сигурността на Източна Европа.

Това учение е симптоматично и във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли. На специална пресконференция в четвъртък военният министър Мачеревич съобщи, че на форума ще пристигнат повече от 2 000 души от делегациите на страните от НАТО, както и от ООН, ЕС и Световната банка. Той прогнозира, че срещата има всички шансове да влезе в историята, променяйки чувствително в добра посока сигурността в Централна и Източна Европа.

В учението тренират и резервисти. Само в понтонния батальон, който построи мост на р. Одер, е имало 53 военнослужещи от резерва на полската армия. Според командира на полка полковник Марек те участват с голямо желание в учението. Сценарият предвижда активно участие на Силите за териториална отбрана, което ще позволи да се приложат на практика взаимодействието, както с действащите войски, така и с местната администрация.

Въоръжените сили на Република България са представени в многонационалното учение с 284 военнослужещи и 55 единици техника. От състава на Сухопътните войски в него участват 234 военнослужещи с техника, щатно оръжие, снаряжение, бойни припаси и екипировка, разположени на учебен полигон „Дравско Поморские”. Те са от състава на военни формирования 34 750 – Карлово, 32 990 – Пловдив, 46 690 – Пловдив и 42 600 – Мусачево. От Военновъздушните сили участват 26 военнослужещи от военни формирования 22 800 - София и 28 000 - Граф Игнатиево. От тях 7 са летателен състав, и 19 - инженерно-технически и логистичен състав, със снаряжение, екипировка и инженерно-техническо имущество и два самолета МиГ-29. Българските военнослужещи и техника ще бъдат дислоцирани в 22-ра авиобаза в Малборк, Полша. От служба „Военна полиция“ са включени общо 24 военнослужещи от РС „Военна полиция”, София, с 4 бронирани автомобили тип „Sand Cat”, щатно оръжие, снаряжение и екипировка. В учението участват като наблюдатели и двама военнослужещи от дирекция „Операции и подготовка“.

Как реагира Русия?

В началото на 2016 г. Министерството на отбраната на РФ обяви за формирането на три нови дивизии и една танкова армия по западно направление. В мирно време всяка дивизия ще наброява до 13 000 военнослужещи. Мотострелковите части ще получат най-новите машини БМП-3, БМП-4, а също така самоходни оръдия от типа „Коалиция“. Танковата армия ще наброява от порядъка на 800 единици бронирана техника. Тя ще разполага с машини от класа на Т-72Б3 и Т-90. Амортизираните единици техника ще бъдат подменени в рамките на програмата за превъоръжаване на армията до 2020 г. В замяна ще постъпят най-новите танкове Т-14 на база на платформата „Армата“. Според руската преса започва предислокация и на дев мотострелкови бригади.

Както отбелязва генерал-полковник Ивашов, разгръщането на войски вкарва страните в нов стадий на „студената война“. „В наши дни трябва да се избягва агресивната риторика, насочена един към друг. Европейците не искат война – тя се бленува от транснационалните корпорации, които извличат печалби от военните конфликти. Ние трябва да изграждаме съвместна система за колективна безопасност, а не да се заплашваме един друг с новото си въоръжение“, подчертава експертът.

10 123 120616

13 50 120616