САЩ нямат защита срещу свръхзвуковите оръжия на Русия и Китай

Ofmedia.bg

samolet 080119САЩ не разполагат с необходимите средства за защита срещу най-новите свръхзвукови оръжия на Китай и Русия, съобщава Fox News, като се позовава на официален доклад на американските власти. 
"Русия и Китай разработват свръхзвукови оръжия, тъй като тяхната скорост, височина на полета и маневреност им позволяват да преодолеят мнозинството от съществуващите по света ПВО системи. Те могат да бъдат използвано за подобряване както на конвенционалните, така и на ядрените оръжия с далечен обсег. Към момента не съществуват никакви контрамерки", цитира изданието извадки от доклада. 
Във видео, разпространено от руското министерство на отбраната, е показан изтребител МиГ-31, който изстрелва ракета "Кинжал" по време на тренировъчен полет. Според съобщението, ракетата, въоръжена с конвенционална бойна глава, е поразила целта си, разказва Fox News. 
Изданието припомня, че през март, в обръщението си към Федералното събнание, президентът Владимир Путин подчерта, че ракетата "Кинжал" лети със скорост над 10 пъти скоростта на звука, далекобойността ѝ е над 2000 км и може да бъде въоръжена както с ядрена, така и с конвенционална бойна глава. Според военните специалисти тя може да поразява както наземни, така и надводни цели. 
При това авторът отбелязва, че Пентагонът трескаво се опитва да намери противодействие на руските и китайските оръжия. През април военното ведомство съобщи, че е сключило договор с Lockheed Martin за разработката на "конвенционално свръхзвуково оръжие". Стойността на сделката беше $928 млн. По-късно беше подписан още един контракт за изроботване на друг прототип на стойност $480 млн. 
Това не е първото признание на държавни ведомства на САЩ, че въоръжените сили на страната не са в състояние да противостоят на най-новите въоръжения на Русия и Китай, припомнят руски медии. 
В края на март високопоставен служител на Пентагона заяви на изслушвания в Сената, че Москва и Пекин "агресивно разработват свръхзвукови оръжия", срещу които САЩ "засега нямат никаква защита". Според генерала, на американците им остава да се надяват на своята "ядрена триада", за сдържането на потенциалния противник.