Радо Янков за победите, мечтите и чувството да представяш България

 

Ofmedia.bg

rado 260116Най-добрият ни състезател в сноуборда Радослав Янков даде интервю за БНТ HD, в което сподели как е започнал да се занимава с този спорт и разкри, че мечтае за олимпийско отличие, но най-важното за него е да бъде здрав. 25-годишният състезател от Чепеларе постигна този сезон 2 победи за Световната купа, а през изминалия уикенд отново достигна до финал и бе много близо до нов триумф.

"Резултатите ми отпреди и тези сега ми дават сила да продължа напред. Независимо какво се случва, аз ще продължавам да се боря да покорявам нови върхове. Това е безценно. Последните победи са нещо, което не може да се сравни и да се опише. Не може да се постави някаква цена на това нещо", сподели Янков. 

"Доста малък съм започнал да карам ски - на тригодишна възраст. Майка ми и баща ми са ски-учители и аз съм от край, в който това е единственото, с което можеш да се занимаваш. Просто се преориентирах към сноуборда, в клуба в нашия град в Чепеларе и нещата започнаха оттам.
"Спечелих едно детско световно първенство и може би това ми е дало някаква насока, може би самият резултат там ми е дал енергия и амбиция да покорявам още върхове. След това, когато бях най-добър при юношите две години поред, със сигурност реших, че това е нещо, с което искам да се занимавам. Винаги съм бил амбициозен и винаги съм си казвал, че доброто ще дойде и съм се борил за това", продължи Радо Янков.

"Какво е да се състезаваш на най-високо ниво за българския флаг? Изключително е. Това е чест за мен - да покажа знамето накрая, да чуя химна, когато съм на почетната стълбичка и да разплача толкова много хора", добави новата ни звезда в сноуборда.

"Талантът и трудът? Талантът е може би 20%. Както казват хората, талантът е до време, след това се иска работа, надграждане, тренировки. Всеки един талант може и да залезе, но ако всичко върви по правилния начин, нещата се получават, този талант може да бъде надграден и да се покажат добри резултати. 

Най-важното е, че съм здрав. За мен това е на първо място. Ако не съм здрав, просто не мога да дам 100% от себе си, което се е случвало преди, но сега всичко върви по план.

Със сигурност другите гледат по-сериозно на мен, тъй като до миналата година нямах попадания във финалите. Сега знаят, че съм във форма и със сигурност имат едно наум. 

Когато си с толкова малък екип и средствата не са конкурентни на тези на другите отбори, наистина победата е по-сладка. Ние сме двама човека и успяваме да се борим с най-големите, това е най-важното. Доста от другите състезатели дори показаха респект, тъй като наистина при нас е малко по-трудно, отколкото при тях", каза още 25-годишният състезател.
Както всички други, и аз мечтая за олимпийски медал, но преди всичко искам да съм здрав, това е най-важното за мен", завърши Янков.