Корнелия Нинова оглави Обществен комитет за отбелязване на 75 години от 9 септември 1944 г.

 

1 100719На нарочно проведен днес форум в сградата на Съюза на българските журналисти (СБЖ) бе обявено създаването на Обществен комитет за отбелязване на 75-годишнина от 9 септември 1944 г. На този етап той е подкрепен от 35 партии и неправителствени организации. Всички изразиха удовлетворение, че начело на комитета застава председателят на БСП и на ПГ „БСП за България” Корнелия Нинова. Тя бе представена от члена на Изпълнителното бюро на партията Атанас Зафиров. Учредителното събрание се проведе под ръководстовото на председателя на БАС Симеон Игнатов. Той отбеляза, че 9 септември 1944 г. е една от най-забележителните дати в българската история.

На своя конгрес на 22 юни БАС е обявил създаването Обществен съвет на антифашистките организации, като координационен орган в борбата срещу настъпващия фашизъм и неофашизъм. Няколко дни по-късно са проведени консултации с ръководителите на Отечествения съюз (ОС), Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Българския антифашистки съюз (БАС), Международна фондация „Георги Димитров” и фондация „Устойчиво развитие на България”. За председател на Обществения комитет за отбелязване на 75-годишнина от 9 септември 1944 г. е издигната кандидатурата на Корнелия Нинова, а за заместник- председатели на Симеон Симеонов – председател на ОС,  доц. д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ и Симеон Игнатов – председател на БАС. За секретар на комитета е определен Евгений Белий – главен секретар на БАС. В организационната комисия са утвърдени Международната фондация „Георги Димитров”, фондация „Устойчиво развитие на България” и Координационния съвет „България – Русия”.

На форума бе раздадено и обсъдено Обръщение на Обществения комитет до българските граждани, което след съответните допълнения ще бъде разпространено. То бе представено от Лъчезар Еленков от БАС. Това, каза той, е политически документ, написан по-емоционално в някои моменти и на по-близък език до хората. Засегнати са доста важни исторически събития. Прехвърлен е и мост към 9 май 1945 г. и към приноса на България за разгрома на хитлерофашизма през Втората световна война. Обръщението ще бъде подписано от обществените организаци и партии, които застават зад него. Освен споменатите вече бяха изброени още БСП, Комунистическата партия на България, Земеделския съюз „Александър Стамболийски”, ПП „Нова зора”, СОСЗР, СБП, СБЖ, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Партия на българските комунисти, вестниците „Дума” и „Земя”, ПК „Екогласност”, ПК „Тракия”, ОКЗНИ, Съюза на пенсионерите – 2004, Демократичния съюз на жените, Партия на зелените, Българска земеделска партия, Движение за радикална промяна „Българска пролет”, Европейска сигурност и интеграция, ПП „Подем”, РКИЦ, Сдружение на руските ветерани, ЦКС и Върховния читалищен съвет. Комитетът е отворен за членство за всички, които поддържат обръщението и са готови за отбелязване на 75-годишнина на 9 септември 1944 г.

Съобщено бе, че предстоят няколко основни прояви. На 4 септември в 18, 30 ч. в големия салон „Европа” на парк хотел „Москва” ще има тържествено събрание-концерт. На 9 септември по график ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин, паметника на Съветската армия и Братската могила. През целия ден в София и страната ще бъде организирано поднасяне на цветя на паметници от антифашистката борба. Отделно всеки участник в Обществения комитет ще обяви свои мероприятие.  На 27 септември, например, Отечественият съюз ще проведе конференция на тема „75 години от 9 септември 1944 г.” Подготвят се и материали в помощ на структурите по места.

Атанас Зафиров подчерта важността на оглавяването от Корнелия Нинова на Обществения комитет за отбелязване на 75-годишнина от 9 септември 1944 г. През последните години това не е правено от председател на БСП. Той подчерта необходимостта от отстояване и разпространение на истината за българската история. Както и важността на тази инициатива във връзка с предстоящите избори за местна власт. Подкрепа в това отношение изрази и председателят на ОС Симеон Симеонов. Само чрез историческата истина можем да привлечем младите поколения, бе категоричен той. Заместник-председателят на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас – ветеран от Втората световна война, призова Общественият комитет да се обърне и към държавните институции – президент, премиер и председател на Народното събрание, за да се види тяхното отношение към отбелязването на тази годишнина.

2 100719