Българският преход се оказа дълъг и мъчителен

Ofmedia.bg

Пътят на България през последните три десетилетия обсъди Национална юбилейна конференция в СБЖ.

1 191119Тя бе организирана от Отечествения съюз (ОС), Балканския институт за стратегически прогнози и управление на риска, Института за икономика и международни отношения и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В нея се включиха различни обществени организации, като Национална асоциация „Сигурност“, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалте, БАС и др. Целта ни е да дискутираме върху политическите, социално-икономическите, външнополитическите, военно-стратегическите и културните трансформации от 10 ноември 1989 г. до днес, каза при откриването председателят на ОС Симеон Симеонов. Научен ръководител на конференцията бе проф. д-р Искра Баева.  Точно на 8 ноември 1989 г. Тодор Живков вече беше подал оставка и на практика започнаха промените, припомни тя.

Първият доклад бе на проф. дин Димитър Луджев, министър на отбраната през 1991-1992 г. Според него българският преход е мъчителен, продължителен и с противоречиви резултати. И ще – той го определи, като непрозрачен и несправедлив процес на разграбване на националното богатство. По-точното разбиране за изминалите 30 години е трансформация на структурноопределящите отрасли на българската икономика, посочи Георги Пирински, вицепремиер във второто правителство на Андрей Лукановп през 1990 г. Имаше предвид приватизацията, която доведе до разграбване на активите на предприятията и разтурването на ТКЗС-ата. Подобна позиция изрази и проф. д-р Боян Дуранкев. Преходът, според него, направи България най-големия донор на безплатна работна ръка за Европа. Според д-р Любомир Кичуков, преходът е показал, че от реванш процесът се е изродил в реваншизъм. В обмяната на мнения се включиха още проф. д-р Йордан Баев, генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов, полковник от запаса проф. Юлий Георгиев, проф. д-р Илияна Марчева, полковник от запаса Николай Цанков, чл.-кор. проф. Васил Проданов, доц. д-р Александър Каракачанов и др.

Проф. Баев връчи на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков най-новата си книга втория том от „История на българското военно разузнаване“, който обхваща периода 1955-2018 г. Там има доста информация за българския преход. Книгата е резултат от седемгодишен изследователски проект, в резултат на който са проучени близо 50 000 страници от новоразкрити в последното десетилетие документални архиви. Снежана Тодорова, председател на СБЖ, говори за заплахите, които съпътстват днес свободата на словото.

Доминираше впечатлението, че повечето българи посрещнаха промените с ентусиазъм и големи надежди за по-добър, по-сигурен и по-свободен живот. Пътят на България през тези три десетилетия се е оказал нелек и много по-дълъг от очакванията ни. Изпълнен е с остри политически сблъсъци, социални сътресения, икономически трудности и културни предизвикателства. Независимо от пълноправното ни членство в НАТО, системата за национална сигурност не функционира с необходимия потенциал. Надеждите са свързани с младото поколение, което, според участници, би могло да се справи по-добре с по-нататъшното развитие на България. Както каза Георги Пирински, има искрица здрав разум, което трябва да ни прави оптимисти.

2 191119