Отчественият съюз влиза в предизборна кампания

 

1 110120На свое заседание на 11 януари 2020 г. Националният съвет на Отечествения съюз (ОС) насрочи провеждането на конгрес на неправителствената организация на 25 април т.г. Форумът се проведе в залата на СБЖ. На него бе инициирана дискусия за бъдещето на Отечествения съюз и на ПП „Съюз за Отечеството“. Амбицията ни е, посочи председателят Симеон Симеонов в дните до конгреса да проведем задълбочен, честен и политически издържан разговор за нашата организация. Според него ОС трябва да бъде част от лявото политическото пространство, да продължава усилията си за изграждане на широка коалиция от партии и граждански организации и да бъде автентичното лице на патриотичната идея у нас. Неговият извод е, че, ако една организация не участва в политиката, тя остава незабележима за обществото и губи шансове за реализиране на своите идеи. В този контекст е и основният въпрос на предстоящата кампания до конгреса „Да се превърне ли ОС, който има 78-годишна история, в културно-просветна организация или да заложи на политическия елемент и да стане инициатор и двигател на ляв политически проект. Разбира се, с участието на БСП, допълни г-н Симеонов. В този смисъл ПП „Съюз за Отечеството“ може да привлече допълнителна подкрепа от лявото пространство, посочи нейният председател и заместник-председател на ОС Васил Точков.

Необходимостта от активно участие в политиката е аргументирана най-вече със сегашното състояние на държавата. България се намира в мъртва хватка, а във всеки дом има напрежение, направи извода г-н Симеонов в анализа на вътрешно-политическата обстановка. Той раздели българите на три групи. В първата са тези, които ги е страх от възмездието на закона. (Пример ситуацията с кризата в Перник.) Във втората са смачканите хора – възрастното и самотното население. В третата – прокудените извън България. Икономиката ни все повече се превръща в придатък на ЕС и САЩ, а народът ни – в донор на млади хора и специалисти на други държави.

Прогнозата, според анализа на председателя на ОС, е, че през тази година в България ще има предсрочни парламентарни избори, колкото и нереално да се вижда това сега. Причината е, че се намираме в тежка, при това всестранна, криза, която е не само в управляващите, но и в опозицията.

Членовете на Националния съвет подкрепиха предложението на Варненската организация за провеждане на референдум по повод предстоящото изграждане на Координационен център на Военноморските сили на НАТО във Варна. Подобен център ще бъде в ущърб на туризма, той ще компрометира отношенията ни с Русия, са част от аргументите в мотивите към решението.

Пред участниците в заседанието бе представена книгата “В спиралите на времето“ на Златина Георгиева, секретар на НС на ОС. Симеон Симеонов изтъкна, че авторката го е изненадала изключително много с дебютния си роман от 500 страници. Каза, че тя е достойна да бъде в редиците на Литературния клуб на ОС. Във връзка с творбата думата взе Димитър Христов от СБП, който бил изумен от ерудицията, фактологията, познанията и подготовката на Георгиева. Изтъкнатият поет е категоричен, че книгата не спада към жанра на фантастиката, не е и исторически роман, но е проекция в няколко жанра. Сюжетът поднасял изненади, психологически моменти и фройдизъм, а героите били във вътрешен конфликт със себе си. 

Светла Симеонова, културолог и филолог, направи чудесен анализ на „В спиралите на времето“, като подчерта таланта и проникновенията на Златина Георгиева и нейните умения да прогнозира бъдещето. Според нея книгата била разказ на духа. Поетът Трифон Митев не скри,че  всеки един от нас  намира себе си чрез героите в романа. Каза още, че тази книга е мислена дълго време и е плод на много знания в различни области на науката, на фантастиката, на философията и на Вселената като цяло.

От името на Литературния клуб към НС на ОС Миглена Китанова поздрави Златина Георгиева и поясни,че романът ни прехвърля в бездната на мечтите, но и на изконната истина, че трябва да бъдем себе си и да изпълним дълга си. Пожела на авторката да продължи да твори, с полъха на морето и с чистотата на един млад човек!

1 110120

1 110120

1 110120

1 110120

1 110120

1 110120